Klarer du ikke å bli rusfri, kan du be om hjelp til å søke rusbehandling
Starter opp når du søker rusbehandling. Du får tildelt en forløpskoordinator i kommunen. Når søknaden er mottatt i Spesialisthelsetjenesten får du også der en egen forløpskoordinator, som skal være tilgjengelig for deg og dine pårørende. Gir nødvendig informasjon og oppfølging underveis. Ved behov, koordinere avtaler og samarbeidsmøter. Det er mange som kan søke deg inn i rusbehandling: fastlege, NAV, Du kan fritt velge blant behandlingsstedene i din helseregion. Du finner en oversikt på www.helsenorge.no. Søknaden din blir vurdert av spesialisthelsetjenesten. Ønsker du å få vurdert søknaden din på nytt, eller ved et annet vurderingssted. Ta kontakte med de som hjalp deg å søke. Se eget punkt under om klagegang. Det blir sendt ut et brev til deg innen 10 virkedager med behandlingssted og en oppstartdato. Frist for oppstart av behandling skal være mellom 2 og 12 uker. Er du under 23 år er veiledende frist 4 uker. Maks 65 dager. Du skal ha beskjed hvis behandlingsstedet ikke klarer å holde behandlingsfristen du har fått. Du kan velge å vente, eller be om en plass et annet behandlingssted. Kontakt HELFO, de som søkte for deg, eller de som vurderte søknaden din. Blir det lang ventetid, kan det være lurt å lage noen faste avtaler. Det kan være hjelpeapparatet, noen du kjenner, gjerne noen som har blitt rusfri. Det kan hjelpe på motivasjonen. Du har rett til å klage på behandlingsfrist og behandlingssted. Fremgangsmåten står på vedtaket. For veiledning ring gratis til 800 43573 (800 HELSE). Få en kontaktperson du stoler på til å hjelpe deg. Klagen sendes skriftlig til det stedet som vurderte søknaden din. Husk 4 ukers klagefrist.
72 timers opphold i rusbehandling. I rusbehandling eller psykisk helsevern. Noen steder har tilbud om Kartlegge rushistorie, psykisk helse og videre behandlingsbehov. Ved rus- eller psykiatrisk poliklinikk (rusteam/PUT/BUP), privat psykolog eller annen terapeut. Hos offentlig terapeuter betaler du kun egenandel. Det betyr at du sparer opp til frikort. Kontakt fastlege eller søk på nettet. Noen helseforetak og kommuner har tilbud om rusbehandling på dagtid mens du bor hjemme. Her bor du på et behandlingssted i 3 – 12 måneder. Norge har flere Noen behandlingssteder er for ungdom 15-23 år. Behandling av opioidavhengighet med legemidler som inneholder opioider. I tillegg finnes det legemidler med kombinasjon av buprenorfin og nalokson. Nalokson er en motgift som blokkerer alle former for opioider. Motgiften skal kun aktiveres når den injiseres og kan føre til sterkt ubehag. Det skal legges vekt på dine ønsker ved valg av legemidler. Noen trenger livslang behandling – andre for en kortere periode. Du kan behandles hjemme eller i døgnbehandling. Hjelpemidlene som kan brukes er individuell plan, ansvarsgruppemøter og urinprøver. • Aktivitet eller arbeid er viktig om du vil komme deg videre Det kommer stadig ny nettkurs du kan ta hjemme Du kan ta ulike tester på nettet for å se om du har et problem. Noen nettsteder er mer seriøs enn andre. Vi foreslår:
Det finnes flere legemidler som blokkerer rusvirkning eller gir ubehag ved inntak av opioid eller alkohol. Noen behandlingssteder har tilbud om en plass du kan bruke etter behandling. Denne kan f.eks. være en del av en kriseplan. Et tilbud om å bli holdt tilbake eller hentet inn igjen til behandlingstedet ved brudd i behandling. Opptil 3 uker. Ved stor fare for liv og helse kan du bli lagt inn i døgnbehandling uten ditt samtykke. Din kommune kan komme frem til dette selv, eller ved melding fra pårørende. Pårørende skal ha tilbakemelding om at meldingen er mottatt. Du er prioritert videre i behandling. Det finnes egne behandlingssteder eller avdelinger for ungdom fra 16 år. Det finnes også barnevernsinstitusjoner for yngre personer. Noen behandlingssteder tar imot par. Rettighet blir bestemt i hvert enkelt tilfelle. Det er egne behandlingssteder for deg som er gravid eller har ansvar for barn opp til skolealder. Gravide er prioritert til rusbehandling. Er du gravid og ruser deg kan du legges inn uten samtykke. Det skal gjøres ny vurdering hver 3. måned. Du har også rett til å få hjelp etter at barnet er født. Er spesielt anbefalt for deg som er under 25 år som en del av rusbehandlingen. Pårørende har rett til behandling for sin egen del. Kontakt fastlege og be om henvisning. Noen behandlingssteder har avtaler med det offentlige. Andre ikke. Da må du betale selv. Kontakt behandlingsstedet direkte. Undersøk på nettet. Spør noen med brukererfaring. Har du en psykisk lidelse og et rusproblem, har du rett på behandling for begge lidelsene i rusbehandling. Har du en alvorlig psykisk lidelse og rusproblem, vil det bli vurdert om du skal ha behandling i psykisk helsevern. Det er stor fare for tilbakefall til rusmisbruk om du bruker AAS. Snakk Da er det lurt at du også jobber med denne avhengigheten. Snakk med noen eller ta kontakt med din fastlege. Du kan ha rett på behandling i spesialisthelsetjenesten. Det finnes også gratis nettbaserte behandlingstilbud. Selvhjelpsgrupper over hele verden har betydd mye for mange som har blitt rusfrie. Her vil du møte andre i samme situasjon. Gjør et forsøk. På vanskelige dager som helg og helligdager, ingen møteplikt, alltid et møte, nye venner, kom som du er, fyller fritiden. Det er lurt at du gjør dette i samarbeid med en behandler. Du kan få tilbud om et annet behandlingssted. Eller at de forbereder kommunen på at du kommer ut. Kanskje de kan hjelpe deg. Husk fare for overdose! Etter 3-8 dager er toleransen nær 0. Referanse 9
• TSB: Tverrfaglig spesialisert rusbehandling i det offentlige
• www.helsenorge.no (kvalitetssikret helseinformasjon)
Pakkeforløp
Sammen skal dere søke den behandlingen du mener passer for deg, på kortest mulig tid.Henvisning
rus- psykisk helsetjeneste, barneverntjeneste, fengselslege, psykiater,
psykolog, sykehus osv.Behandlingssted
Du kan se ventetider på www.helsenorge.noVurdering av henvisning
Behandlingsfrist
Fristbrudd
Ventetid
Klage
Les mer om klagegang i kapittel 2 – Hvem kan hjelpe? Trykk her!
Akutt rusbehandling
Avrusning
nedtrapping.Utredning
Terapitimer
Dagbehandling
Døgnbehandling
behandlingssteder med ulikt innhold. Du vil få god tid til å jobbe med
økonomi, nettverk, fritid, arbeid eller skole. Finne dine gode sider og hva
som er dine fallgruver.
Møte med nye rutiner og nye folk på et nytt sted
kan virke skremmende, i så fall er du ikke alene om det.Legemiddelassistert rehabilitering (LAR)
Tips LAR!
• En bolig som ikke ligger i et belastet område
• Arbeide frem et nytt nettverk
• Konsentrer deg om din egen rehabilitering, ikke andres
• Hent medisin på apotek der du ikke møter kjente
• Hent medisin i tiden det er lite folk
• En god start er viktig. Prøv å få til et godt samarbeid med hjelpeapparatetNettbehandling og APPer
Helse-Bergen:
Blå kors har laget et program som heter Hverdagskompetanse. Kurset er ferdig i løpet av våren 2020. Se www.blakors.no
HAP (RUStelefonen). APP for deg som skal slutte med cannabisAndre legemidler
Brukerstyrt seng
Frivillig tilbakeholdelse
Tvang
Ungdom og døgnbehandling
Par i døgnbehandling
Gravide og småbarnsfamilier
Familieterapi
Pårørendebehandling
Privat rusbehandling
Rusbehandling og psykiske lidelser
Anabole steroider (AAS)
med noen eller ta kontakt med din fastlege. Du kan ha rett på behandling
i spesialisthelsetjenesten.Spillavhengig?
Selvhjelpsgrupper
Bryte behandling
Etterspør nalokson nesespray i din kommune, fengsel eller hos fastlege. Utleveringssteder
• Offentlige: kommune og stat
• Helseregioner/regionale helseforetak (RHF): Midt-Norge, Nord, Sør-Øst og Vest
• Helseregionene er inndelt i lokale Helseforetak (HF)
• Spesialisthelsetjenesten: Sykehus, rusbehandling, psykisk helsevern
• Poliklinikk: Behandling i spesialisthelsetjenesten uten innleggelse
• Førstelinjetjeneste: kommunen
• Andrelinjetjeneste: spesialisthelsetjenesten
• www.norge.no (veiviser til alle offentlige tjenester)
• Pasient- og brukerombudet (www.helsenorge.no)
• HELFO: 800 43 573 (800 HELSE)
• Gatejuristen: 23 10 38 90 (gratis rettshjelp)
• Juss-Buss: 22 84 29 00 (gratis rettshjelp)
• Stiftelsen rettferd for taperne: 61 11 89 90 (ved erstatningskrav)
• Brukerorganisasjoner: RIO, A-larm, MARBORG, proLAR nett, WAYBACK, FHN (jobber for brukernes rettigheter)
• Selvhjelpsgrupper: NA, AA, A-larm, De Norske lenker
• Steroideprosjektet: Kompetanse og behandling
• Dopingkontakten: 800 50 200
• www.spillavhengighet.no: 477 00 200
• www.hjelpelinjen.no: 800 800 40
• www.spillbehandling.no
• www.ropbruker.no (samtidig rus og psykiske lidelser)