Rusavhengighet utvikler seg langsomt. Som pårørende kan en ha en vag følelse av noe, men det er ikke lett å forstå hva. De fleste har ikke kunnskap om rusmisbruk. Det er uvirkelig og smertefullt å innse alvoret. Det kan være derfor også mange pårørende som fornekter det som skjer. I tillegg prøver den rusavhengige å skjule sitt rusmisbruk.
ER JEG PÅRØRENDE?!
Er du en venn, partner, barn, foreldre, besteforeldre, slekt eller kollega til en rusavhengig? Du vil kanskje hjelpe, men får det ikke helt til. Som pårørende har du kanskje ikke tenkt over om du selv bør ha hjelp? Pårørende har egne rettigheter (kap. 2). Kanskje du ikke tør å be om hjelp? Mange føler skyld og skam. Men får du hjelp som pårørende, kan det også hjelpe den rusavhengige.
Rusmiddelavhengighet
Rusmiddelavhengighet er rusmiddelbruk som gjentas gang på gang på tross av negative erfaringer og sanksjoner.1 Alkoholavhengighet er mest utbredt, deretter legemiddelavhengighet, til sist ulovlig bruk av narkotika. Det er vanlig å blande flere rusmidler.
Be om hjelp!
Du kan være anonym. Du vil få sortert tankene dine og få bedre oversikt over situasjonen. Det å ha noen å snakke med, skaper mer normale hverdager, gir mer bakkekontakt. Ta kontakt med:
• Bruker- og pårørendeorganisasjoner
• Fastlege
• NAV/Kommunalt sentralbord/Kommunal rustjeneste
Alle pårørende har rett til generell veiledning og informasjon når de
kontakter helse- og omsorgstjenesten i kommunen.
Mange vil hjelpe
Pårørende er forskjellige og har ulike behov. Det finnes mange bruker- og pårørendeorganisasjoner. Disse tilbyr både hjelpetelefoner, chatrom, rådgivning m.m. De driver også med likepersonsarbeid. De har opplevd det samme selv og har et ønske om å hjelpe (Kap.8).